Güneşten korunma:
Lekeden korunmanın en önemli basamağı güneşten korunmaktır. Çünkü güneş derideki melanosit dediğimiz renk pigmenti üreten hücreleri tetikleyerek derideki lekeleri arttırır.
Çok başarılı bir leke tedavisi sonucunda bile güneş ışığı maruziyetiyle lekeler tekrarlayabilir. Bu nedenle güneşten korunma bir yaşam biçimi haline getirilmelidir.
En önemli güneşten korunma yöntemi fiziksel korunmadır. Yani geniş kenarlıklı şapkalar giyilmeli ve büyük güneş gözlükleri takılmalıdır. Kollardaki lekeler için güneş altında uzun kollu ultraviyole korumalı kıyafetler tercih edilmelidir. Kesinlikle güneşlenilmemeli mutlaka gölgede kalınmalıdır.
Ayrıca kışın 30 SPF yazın 50 SPF koruma faktörü içeren güneşten koruyucu krem sürülmelidir. Eğer kişi yazın dışarıdaysa güneş kremini 2 saatte bir yenilemelidir. Terleme ve spor sonrası da cilt suyla durulanıp kurulandıktan sonra tekrar güneş koruyucu krem tatbik edilmelidir.
Güneşli günlerde araba içinde veya evde camdan geçen güneş ışınları da yine lekelenmeyi artırabilir. Güneşli günlerde arabada veya evde de yine güneş koruyucu krem kullanımı ihmal edilmemelidir.
Solaryum, güneşe benzer şekilde UV ışınları yayarak lekelenmeyi arttırır. Bronzlaşmak için yapay bronzlaştırıcılar kullanılabilir ama solaryum kesinlikle önerilmez.
Akne (Sivilce) tedavisi
Aknelerin ergenlik döneminde tedaviye ihtiyacı olmadığı konusunda maalesef yanlış bir mit vardır. Aslında ergenlikte tedavi edilmeyen bu akneler ileriki yaşamda leke ve iz olarak kalabilmektedir. Ve ileriki yaşamdaki bu leke ve izlerin tedavisi daha zor olmaktadır. Ayrıca erken dönemde uygulanan akne tedavisi, aknelerin şiddetlenmesini engeller.
Akne tedavisi ilk aknenin oluşumundan itibaren düzenli olarak başlamalıdır böylece leke ve iz gelişim riski minimuma indirilir
Akneli ciltler de yine ciltlerine uygun yağlandırmayan güneş kremleri kullanmayı ihmal etmemelidir.
Yara izlerinin tedavisi
Düşme ve yaralanma durumlarında iz kalma riskini minimuma indirmek için yara temizleyicilerle nazikçe yıkandıktan sonra saf, kokusuz vazelinle nemli tutulmalıdır. Yara bandı yapıştırılabilir, günlük değiştirilmelidir. Gerekmedikçe antibiyotikli krem kullanılmamalıdır. Eğer yarada iltihap, kötü koku görüldüyse mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Yara yeri direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu durum yarada leke oluşma riskini arttırır. Güneşe çıkarken kapatılmalı veya güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Ameliyat sonrası oluşan izleri minimuma indirmek için de dikişler alındıktan sonra silikon örtüler kullanılabilir. Temizlenmiş dikiş alanına, dikişler alındıktan sonra yapıştırılır, haftada bir değiştirilerek 3 ay kullanılır. Yapıştırılamayan bölgeler için silikon içeren yara kremleri de mevcuttur, bunlar kullanılabilir.
Yine ameliyat izleri de güneş ışığından korunmalıdır. Kapatılabilir veya güneş koruyucu krem uygulanabilir.
Kirli toprakla veya dışkıyla bulaşmış kirli aletlerle olan yara izinde mutlaka tetanoz aşısı olmak gerekmektedir hastaneye başvurunuz.
Melazma hastalarında doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri
Melazma, doğum kontrol haplarının ve hormon tedavilerinin içerdiği hormonlar nedeniyle artabilir. Diğer güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri etkilenmezken melazmanın altta yatan daha kompleks mekanizmalı bir hastalık olması nedeniyle artış görülebilir.
Bu ilaçları reçete eden hekimle melazma hastalığınız olduğunu konuşun ve alternatifleri varsa alternatifleri planlayın.
Deriyi tahriş eden kozmetik, ev tipi peeling, tonik vb. ürünler
Ev tipi bazı peelingler veya kahve, limon vb. maddelerin yüze sürülmesi cilt tahrişini arttırarak pigment hücrelerini tetikleyebilir ve lekenin kötüleşmesine neden olabilir.
Yine alkol içeren, kokulu veya parfümlü tonikler vb. ürünlerde cilt tahrişini arttırarak lekeleri kötüleştirebilir.
Dermatoloji uzmanınıza danışmadan bu tür ürünleri evde uygulamayınız.